Istoricul Parohiei Vânători

Istorie Ianuarie 14, 2013

A fost înfiinţată scriptic în anul 2002, urmare a aplicării programului Nici un sat fără biserică iniţiat de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Înalt Presfinţitul Mitropolit al Moldovei şiBucovinei.

Până la acea dată, satele Vânători şi Vulturi, învecinate fiind, foloseau în comun aceeaşi Biserică, ridicată în anul 1922, la limita dintre ele, de către enoriaşii ambelor sate.  Fiecare dintre sate avea însă cimitirul lui distinct, ceea ce a facilitat separarea lor.

Datorită extinderii teritoriale a satului Vânători, sat în plină dezvoltare prin construirea de noi locuinţe după 1989, mai ales spre Iaşi (zona numită Satul Nou), comunitatea religioasă ortodoxă formată din 240 gospodării, avea nevoie pe bună dreptate de biserica ei proprie.Prima Sfântă Liturghie săvarşită sub cerul liber, pe locul ales spre amplasarea Bisericii Acoperământul Maicii Domnului, a avut loc la 1 Octombrie 2006, în ziua primului hram.

Demersurile pentru obţinerea terenului necesar construirii Bisericii şi anexelor sale au fost anevoioase. S-au elaborat prin osteneală benevolă proiectele în faze P.A.C. şi D.E. pentru toate obiectele componente ale investiţiei, care a obţinut toate avizele necesare şi autorizaţia de construire legală.

După doi ani de la numirea preotului paroh, s-a realizat în regie proprie, cu sprijinul donatorilor, enoriaşilor şi a Consiliului Local, construcţia complexului parohial, proiectat  conform indicaţiilor Mitropoliei, ca o anexă a viitoarei biserici Vânători. Acest complex cuprinde casă socială (sală de prăznuire, bibliotecă teologică şi birou parohial) la parter şi casă parohială la mansardă.

                                       
 

Aşa încât, începând cu luna septembrie 2007 toate slujbele religioase au avut loc în Paraclisul ce s-a amenajat corespunzător, imediat după turnarea plăcii peste parter, în spaţiul destinat sălii de prăznuire a casei sociale, casă finalizată în cursul anului 2009.

          Lucrarea de construcţie a fost susţinută în cea mai mare parte de familia Mihai Holicov (care a donat 570 mp teren, un clopot, o centrală termică) precum si de cadrele didactice ori nedidactice ale Universităţii Agronomice Ion Ionescu de la Brad’’ Iaşi, însufleţiţi de familia prof. univ. dr. Elena Ciudin, care a imprimat colegilor dorinţa de a se pune sub ocrotirea unei biserici noi (având astfel posibilitatea si şansa în acelaşi timp, de a deveni ctitori ai unui lăcaş de cult ortodox, spre veşnica lor pomenire), implicându-se  activ în asigurarea unei părţi însemnate a dotărilor necesare desfăşurării cultului şi în colectarea de fonduri.

Nu poate fi însă neglijat nici aportul enoriaşilor din parohie care din proprie iniţiativă au contribuit, în limitele modestelor posibilităţi de care dispun, atât cu bani cât şi cu muncă fizică

CONSTRUCŢIA BISERICII MARI

Pentru biserica mare, având hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, lucrările la fundaţii au demarat în luna noiembrie 2010, fiind contractate cu firmă specializată. De mare ajutor a fost pentru plata lucrărilor suma de 20000 RON oferiţi la finele anului 2010 de către Guvernul României urmare a unei documentaţii înaintate de parohie Secretariatului de Stat  pentru Culte, realizare la care şi-a adus o mare contribuţie deputatul local Petru Movilă, căruia îi mulţumim şi pe această cale. 

Cu aceste rânduri, pentru Biserica Vânători aflată abia la începuturi, istoria  acum a început a se scrie.

Am avut bucuria ca în ziua de 15 mai 2011, să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşeneanul, care  a oficiat Sfânta Liturghie arhiereasca, urmată de sfinţirea paraclisului si a temeliei bisericii parohiale.

După sfinţirea temeliei bisericii, lucrările de construcţie a suprastructurii au avansat până la cota +2.00 m, în prezent executându-se zidul de contur între cotele +2.00 m şi +4.00 m, cu fonduri de la Guvern şi Primărie, precum şi de la enoriaşi, donatori şi binefăcători.

Suntem în continuare în căutare de sponsori în vederea continuării lucrărilor.